Sukella sanoituksen saloihin Musiikkikadun lyriikkaleirillä!

Piirretty kuva, joss nainen ja mies sukeltavat lampeen, joka on täynnä kirjaimia. Aurinko paistaa.

Haluatko kehittyä sanoittajana ja hioa lyriikoistasi entistä parempia?

Kiinnostaako, miten päästä flow-tilaan lähes missä ja milloin vain?

Olisiko hienoa, jos löytäisit tekstistäsi yleisimmät ongelmakohdat ja sinulla olisi työkalut niiden korjaamiseen?

Musiikkikadun lyriikkaleiri tarjoaa sinulle syväsukelluksen sanoittamiseen ja auttaa kehittymään lauluntekijänä. Voit olla täysin aloittelija tai jo aiemmin laulutekstejä kynäillyt. Soittotaitoa et tällä leirillä välttämättä tarvitse.

Leirin sanoitusohjaaja, lauluntekijä Timi, on kirjoittanut ja säveltänyt laulutekstejä sekä runoja ja loruja yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on opiskellut mm. HEO:n lauluntekijälinjalla sekä useilla  kursseilla, ja elänyt laulutekstien parissa koko elämänsä. Timi tekee sivutyönään myös viestintää, painottuen teksteihin.

Timi on nopea laulutekstien analysoija, ja hän tarjoaa myös laulunkirjoittamisen yksilöopetusta.

Musiikkikadun lyriikkaleiri

Aika pe 30.6. – su 2.7.2023

Paikka Mielen Muutostila Villa Mantere, Liesontie 300, 16900 Lammi 

Sanoituksen ohjaaja: lauluntekijä Timi

Mukana myös Musiikkikadun Mari 

Musiikkikadun Mari
Lauluntekijä Timi

Saat ennen leiriä ennakkotehtävän, ja leiriviikonlopun tavoitteena on, että kotiinlähtiessäsi sinulla on lähes valmis lauluteksti tai vähintään selkeä visio siitä, miten jatkat omaa tekstiäsi. Pidemmällekin ehtineillä sanoittajilla on takuuvarmasti takataskussaan uusia hyviä ideoita tekstin jalostamiseen.

Opetuksen painopisteet:

Laululyriikan mitta, muoto ja rytmi

Mitä on mitta ja muoto laululyriikassa, ja miksi niitä pidetään tärkeinä? Tässä sivutaan mm. seuraavia aiheita: 

  • Tarvitseeko tekstissä olla riimejä? Mikä on puhdas tai epäpuhdas riimi?
  • Pitääkö säkeiden olla saman mittaisia keskenään?
  • Mikä ihmeen painollinen ja painoton nuotti?

Tekstin sisältö

Kuka puhuu? Kenelle puhutaan?Mikä on tekstin sävy ja tarkoitus? Pysyykö teksti kasassa alusta loppuun? Miten pääsee omaan biisiin sisään?

  • Oletko kärsinyt ns. toisen säkeistön ongelmasta? Toinen säkeistö on vaikeampi kirjoittaa kuin ensimmäinen.
  • Tai oletko huomannut, että kirjoitit toiseksi säkeistöksi ekan säkeistön eri sanoin?

Luova kirjoittaminen

Kuinka päästä flow-tilaan? Mistä löytää laulujen aiheet? Miten saattaa biisi valmiiksi tai siihen pisteeseen, että se voi jäädä lepäämään?

  • Oletko joskus saanut voimakkaan inspiraation ja silti paperi on jäänyt tyhjäksi tai laulu kesken?
  • Entä kuinka voi aloittaa kirjoittamisen ilman sitä “suurta, ylhäältä annettua voimaa”?

Sanoituksen hiominen

Onko biisi omasta mielestä valmis? Otanko enää kommentteja vastaan? Muutanko mitään, jos joku ehdottaa?

Vapaa kirjoittaminen

Jakaannutaan ryhmiin tai tehdään itse (oman valinnan mukaan). Timi kiertää ohjaamassa, auttamassa ja sparraa osallistujia henkilökohtaisesti.

Mielen muutostila Villa Mantere

Leiri pidetään Villa Mantereen kauniissa maalaismaisemassa, jossa voit inspiroitua ympäröivästä luonnosta ja keskittyä täysin luovaan prosessiin. Villa Mantereen väki tarjoilee maittavat ruuat, ja lisäksi leirin aikana pääset nauttimaan saunan löylyistä ja pulahtamaan lähdelampeen. Voit vaikka tehdä aiemmin mainitun syväsukelluksen ihan kirjaimellisesti. Tilalla on hevosia, kanoja, kaneja, vuohia, lampaita ja koira. Niihin saat tutustua myös, jos niin haluat.

Mielen Muutostilan navetan ylinen
Kaksi vuohta metsässä
Lähdelampi metsässä

Leirin ohjelma:

Perjantai 30.6. 

Saapuminen Mielen Muutostilalle

Klo 18-21 Tutustuminen, leirin sääntöjen läpikäyminen (tekijänoikeudet / “miten otan palautetta vastaan” yms.) sekä opetusta

Klo 21 Iltapala

Lauantai 1.7.

Klo 9-10 Aamiainen

Klo 10-13 Opetusta

Klo 13 Lounas

Klo 14-17.30 Vapaata kirjoitusta ja yksilöopetusta

Klo 17.30 Päivällinen

Klo 19-22 Sauna, illanvietto ja iltapala

Sunnuntai 2.7.

Klo 10 Aamiaisbrunssi

Klo 11-15 Opetusta ja luovaa kirjoitusta

Klo 15 Ruokailu

Klo 16 Palautteita ja kokemuksien jakamista… kotiinlähtö

Leirin hinta 250 € 

sisältäen opetuksen, ohjelmassa mainitut ruokailut, saunan ja muun ohjelman. Voit maksaa verkkopankissa, luottokortilla tai osamaksulla. Musiikkikadun verkkokaupassa on käytössä Visma Pay -maksunvälittäjän luotettavat maksutavat

Majoitus

Majoituspaikan voit itse valita, ja se maksetaan suoraan majoituspaikkaan. Musiikkikatu on varannut leiriläisille seuraavanlaiset vaihtoehdot ja neuvotellut hinnat koko leirin ajaksi (kahdeksi yöksi):

Teltta-/riippumattopaikka 

Oma teltta tai riippumatto mukaan, 10 € / hlö / 2 vrk (sis. jätemaksun sekä wc:n ja suihkun käytön)

Yhteismajoitus 

Villa Mantereen vintillä 10 hengen huone, makuusopet eroteltu verhoilla, 40 € / hlö / 2 vrk

Kaikilla leiriläisillä on käytettävissä jääkaappi, kaksi puuceetä sekä talon sisällä yhteiskäytössä yksi vesivessa ja suihku.

Hostellimajoitus läheisessä Villa Mainiemessä, n. 3 km:n päässä leiripaikasta. Koko huoneen hinta 90 € / 2 vrk, Huoneisiin mahtuu 2-3 henkilöä. Osassa huoneista on oma wc, toisissa wc/suihku käytävällä. Tarvittaessa järjestämme maksuttoman kuljetuksen leiripaikan ja Villa Mainiemen välillä

Timin koulutuksesta sanottua:

Timin ammattitaidon avulla sain terävöitettyä kappaleiden tekstejä. Lyriikoiden tarkastelu yhdessä avasi paljon uusia näkökulmia. Sain samalla myös uusia tärkeitä työkaluja kirjoitusprosessiin. Suosittelen Timin ammattitaitoa lämmöllä.

Anni S.

Pyysin Timiltä apua, kun olin umpi-   kujassa kappaleeni sanoituksien    kanssa. Timi analysoi sen hetkisen tekstini ja selitti hyvin selkeästi tekstin ongelmakohdat ja ristiriidat, sekä antoi loistavia ideoita ja vaihtoehtoja, miten tekstiä voi erilaisilla tavoilla sekä kehittää, että selkeyttää, mutta kuitenkin niin, ettei puuttunut liikaa kappaleen kontekstiin. Sain hyviä oivalluksia tämän valmennuksen pohjilta ja se kannusti minua hiomaan sanoituksia vielä astetta paremmiksi. Nyt olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen.

Samu K.

Timi poimi tekstistäni nopeasti             asioita, joihin keskittymällä pystyin työstämään siitä paremman. Hienoa oli, ettei hän antanut suoria vastauksia, vaan nosti näkökulmia esille, ja sain itse vastata lopullisesta toteutuksesta. Timin palaute on positiivista ja rakentavaa.

Tuomas H.

Timi on antanut teksteihini hyviä näkökulmia ja teräviä havaintoja. Hän antaa rehellistä ja rakentavaa palautetta, jonka avulla olen saanut hiottua lyriikoistani parempia.

Veera R.

Timi muuttaa teidän aivopöhnät ja kouristukset hittitarinoiksi.

Antero K.

Tule Musiikkikadun lyriikkaleirille mukaan oppimaan uutta, verkostoitumaan samanhenkisten ihmisten kanssa ja viettämään luovuudentäyteistä viikonloppua. Tämä on tilaisuutesi parantaa sanoitustaitojasi ja inspiroitua uusista ideoista.

Scroll to Top