Mikä on Teosto -artikkelikuva, kitara, tyhjä muistilehtiö ja kynä

Mikä on Teosto

- ärsyttävä välistävetäjä vai tärkeä toimija?

Työssäni esiintyvänä artistina minulta usein kysytään: “Eihän tästä tarvitse maksaa teostoja?” Teosto mielletään tahoksi, joka haluaa rahaa vain siitä ilosta, että jossain soi musiikki. Tässä kirjoituksessa yritän esimerkkien avulla selventää, mikä Teosto on, miksi se pyytää rahaa ja mihin ne rahat oikein menevät. 

Kirjoituksen voisi aloittaa pohtimalla, mitä musiikki meille merkitsee, miksi sitä yleensä tarvitaan ja minkä ihmeen takia sitä edes soitetaan, mutta aloitan olettamuksesta, että musiikki on suurimmalle osalle ihmisistä tärkeää. Siihen kytkeytyy muistoja, se vaikuttaa mielialaan, luo tunteita jne.

Musiikintekijä (säveltäjä, sanoittaja, sovittaja)

Säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat tekevät meille musiikkia. Jotkut kappaleet syntyvät helposti, joidenkin synnyttäminen vie vuosia. Musiikintekijälle ei yleensä makseta tästä työstä mitään (toki joskus harvoin tilaustöistä). Tekijänoikeuslain mukaan musiikintekijällä on kuitenkin täydet oikeudet teokseensa, aivan kuten kirjailijalla, joka saa palkkionsa sitten, kun kirjaa myydään. Miten musiikintekijä sitten saa korvauksen tekemästään työstä? 

Mies kirjoittaa nuottia kitara sylissään. Mikä on Teosto?

Musiikin käyttäjä

Kun joku jossain haluaa esittää musiikkia julkisesti, hänen pitää maksaa korvaus musiikintekijälle. Vain perhetapahtumat (häät, hautajaiset, syntymäpäivät jne.) eivät ole julkisia. Tämä määritellään tekijänoikeuslaissa. Toisin sanoen, jokaisen musiikkikappaleen tekijöiltä pitää kysyä lupa, koska heillä on oikeus päättää, missä heidän teostaan esitetään julkisesti ja oikeus saada korvaus. Miten ihmeessä musiikin käyttäjä saa kysytyksi kaikilta musiikintekijöiltä luvan kaikkiin niihin musiikkikappaleisiin, joita hän haluaa julkisesti esittää? Tähän ongelmaan ratkaisuna on Teosto ry.

Mikä on Teosto ry?

Teosto tavallaan yhdistää musiikin käyttäjän ja musiikintekijän. Teosto kerää rahaa tapahtuman järjestäjältä ja tilittää sitten nämä rahat musiikintekijöille. Tämän voi nähdä win-win-tilanteena: järjestäjä saa käyttää tunnelmaa luovaa musiikkia ja musiikintekijä saa työstään korvausta.

Kaaviossa kuvataan, miten Teosto toimii. Mikä on Teosto?
Kuva: Teosto / Markkinointitoimisto Staart

Artisti

Mikä sitten on Teoston rooli artistin näkökulmasta? Artisti ilmoittaa Teostolle ne kappaleet, jotka hän on tapahtumassa esittänyt. Tämä ei maksa erikseen mitään, mutta tällaisen esitysilmoituksen perusteella Teosto osaa sitten tilittää rahat niille musiikintekijöille, joiden musiikkiteoksia on tapahtumassa esitetty.

Yksinkertainen esimerkki:

Haluat järjestää firman kesäjuhlat, jossa bilebändi esittää cover-biisejä. Otat yhteyttä Teostoon ja ilmoitat juhlien ajan ja paikan ym. tiedot – tilaat ns. tapahtumaluvan. Sen hankkiminen on aina tilaisuuden järjestäjän tehtävä. Juhlien jälkeen ilmoitat juhlien yleisömäärän Teostolle. Tapahtumalupamaksun suuruus riippuu yleisömäärästä ja maksaa pitää, vaikka tapahtumaan olisi vapaa pääsy. Tämä herättää usein myös kysymyksiä, mutta tosiaan, musiikintekijällä on oikeus saada korvaus siinäkin tapauksessa.että tapahtumaan ei myydä lippuja. Jos yleisöä on alle 200 henkeä, tapahtumaluvan hinta on n. 50 € – ei siis ihan mahdoton. Teosto lähettää sinulle laskun. Heidän nettisivuillaan on kattavasti tietoa, hinnastot jne. https://www.teosto.fi/kayttajat. Kokemukseni mukaan Teostolla on myös erittäin asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu. 

Bändi tekee keikkansa jälkeen Teostolle esitysilmoituksen, jossa ilmoittaa, mitä kappaleita on soittanut. Teosto maksaa sitten omien tilitysaikataulujensa mukaan rahat musiikintekijöille.

Juhlien jälkeen kaikki ovat tyytyväisiä. Firman työntekijät ovat saaneet viettää hauskan illan mukavan musiikin soidessa, ehkäpä jopa kiittelevät sinua hyvin järjestetyistä juhlista ja palaavat iloisina työpaikalle tekemään tulosta. Bändi iloitsee hyvin menneestä keikastaan ja keikkapalkkiostaan (joka ei siis liity Teostoon mitenkään) ja musiikintekijätkin saavat vihdoin työstään korvauksen.

Bändi soittaa juhlijoiden keskellä.

Teosto – sittenkin tärkeä toimija

Itselleni Teoston rooli oli aiemmin hyvin epäselvä ja ajattelin teostomaksujen olevan jollain lailla turhia, mutta kun tutustuin heidän toimintaansa paremmin, olen ehdottomasti sitä mieltä, että Teosto on tärkeä toimija. 

Musiikkikadun Mari

Lue myös: Mikä on Gramex?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *