Miten menestyä musiikkialalla -artikkelikuva, nuottivihko, jossa vain piirretty nuottiavain, kuulokkeet, kynä mikrofoni ja palkintopysti

Miten menestyä musiikkialalla? Ovatko nämä 7 asiaa itsestäänselvyyksiä?

Kysyin taannoin taitavalta sanoittajakonkarilta, Eija Hinkkalalta, mitä häneltä kysytään eniten musiikkialaan liittyen. Hän kertoi, että ylivoimaisesti eniten kysytään, miten biisinsä saa eteenpäin – levyille ja radioihin. Sama kysymys ja ihmetyksen aihe toistuu usein myös artistien välisissä keskusteluissa: Miten menestyä musiikkialalla? 

Eija kiteytti vastauksensa hyvin: “Viisasten kiveä ei ole. On vain erinäisiä mahdollisuuksia.”

Mitä menestyminen musiikkialalla tarkoittaa?

Yhdelle menestyminen musiikkialalla tarkoittaa, että kappale on radioiden soittolistojen kärjessä, sitä esitetään festareilla suuren yleisöjoukon edessä ja lehdiltä satelee haastattelupyyntöjä. Joku toinen taas saattaa ajatella, että on menestynyt, kun on päässyt esiintymään julkisesti muutaman kerran ja oma kappale on julkaistu suoratoistopalveluissa omakustanteena. Kolmas kokee olevansa menestynyt, kun on ylittänyt itsensä ja häpeämättä uskaltaa kutsua itseään laulajaksi, artistiksi tai lauluntekijäksi. Jonkinlaista menestymistä musiikkialalla voi toki mitata esimerkiksi rahalla – sillä, kuinka paljon musiikillaan ansaitsee rahaa. Mutta jos musiikissaan ajattelee vain rahaa, onko se kohta enää sitä omaa musiikkia?

Pöydällä paljon 50:n euron seteleitä, joiden päällä kuulokkeet

Hyviä keinoja musiikkialalla menestymiseen

Keinoja siihen, miten voi menestyä musiikkialalla, on tosiaan monia. Keräsin tähän niitä neuvoja, joita itseäni paljon pidemmälle ehtineet musiikin ammattilaiset ovat antaneet. Nämä olen kokenut myös itse hyviksi tavoiksi etenemiseen.

  • Opiskele musiikkialaa
  • Verkostoidu
  • Auta muita ja ota apua vastaan
  • Seuraa niitä, jotka ovat jo tehneet sen, mihin itse pyrit
  • Pidä mielesi avoimena
  • Etene askel kerrallaan
  • Tee omaa juttuasi

1. Opiskele musiikkialaa

Opiskella voi erilaisilla kursseilla tai hakeutua johonkin musiikkialan oppilaitokseen. Esimerkiksi Opintopolku-palvelussa on esillä monia tutkintoon tähtääviä koulutuksia. (Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen Musiikkituotannon ammattitutkintoa voin suositella lämpimästi, sillä siitä minulla on omakohtainen kokemus. :)) 

Musiikkikadun facebook-keskusteluryhmässä olen jo jakanut tietoja lyhyemmistä kursseista. Olet tervetullut sinne jäseneksi ja antamaan omat vinkkisi myös. Musiikkikatu on syntynyt, jotta aloitteleva artisti tai lauluntekijä löytäisi tarvitsemansa tiedon helposti yhdestä paikasta. Palautelomakkeella voit lähettää viestiä, jos sinulla on vaikka jokin tietty aihe, josta haluaisit tietoa. 

2. Verkostoidu

Vaikka verkostoituminen onkin jonkinlainen muotisana, se joka tapauksessa auttaa myös musiikkialalla eteenpäin. En tiedä yhtään musiikin ammattilaista, joka pystyisi menestymään alalla yksin. Tutustuminen muihin musiikkialasta kiinnostuneisiin on, paitsi mielenkiintoista, myös yleensä kannattavaa ammatillisesti. Joku tuntee aina jonkun, ja tuo ‘joku’ voi olla juuri se henkilö, jota tarvitset edetäksesi musiikkiurallasi. Mitä enemmän musiikkialan ihmisiä tunnet, sen suuremmat mahdollisuudet sinulla on menestymiseen musiikkialalla.

3. Auta muita ja ota apua vastaan

Meistä jokainen on jossain asiassa hyvä ja tietää jostain asiasta enemmän kuin joku toinen. Kun autat muita, he yleensä jossain vaiheessa haluavat auttaa sinua. Auttamalla toisia, oppii myös itse lisää, ja muiden auttaminen lisää tutkitusti onnellisuutta – siitä tulee hyvä mieli.

 Onnellisuutta on tutkinut mm. Markku Ojanen, onnellisuusprofessori, kuten hän itse itseään kutsuu (virallisesti psykologian emeritusprofessori). Toisten auttaminen on Musiikkikadunkin ‘missio’ (jos näin mahtipontisen kuuloista sanaa halutaan käyttää, 🙂 näköjään käytin). Ajatus on, että sinä voit oppia minulta ja minä voin oppia sinulta – ja ehkäpä myös muissa asioissa kuin vain musiikissa.

Viiden ihmisen kädet yhdessä, ote toinen toisensa ranteesta kiinni.

4. Seuraa niitä, jotka ovat jo tehneet sen, mihin itse pyrit

Miten muut ovat menestyneet musiikkialalla? Seuraamalla heitä, opit yhden tavan menestyä. Tapoja voi toki olla muitakin, ja siitä pääsemme seuraavaan kohtaan…

5. Pidä mielesi avoimena

Kun pidät mielesi avoimena, saatat löytää aivan uusia tapoja tehdä erilaisia asioita. Jos vaikka laulat mieluiten vanhaa tanssimusiikkia, mitä jos kokeilisit joskus uusinta listahittiä tai raskasta rokkia? Tai jos olet tähän asti kirjoittanut sanoituksia yksin, entä jos osallistuisit co write -leirille, jossa kirjoitetaan yhdessä? Yhtäkkiä voit huomata, että oletkin löytänyt uuden, sinulle sopivan tavan tehdä musiikkia ja edessäsi on lisää hienoja mahdollisuuksia, joiden avulla voit menestyä musiikkialalla.

6. Etene askel kerrallaan

Kun mietit musiikkialalla jo menestyneitä ihmisiä, voi helposti tulla tunne, että he ovat jo niin pitkällä, ja sinä itse vasta alussa. Menestys voi tuntua liian kaukaiselta ja työ sen saavuttamiseksi liian suurelta. Kaikki ovat kuitenkin olleet joskus aloittelijoita ja suurin osa on varmasti tehnyt paljon työtä, joka on ulospäin näkymätöntä. 

Sinua voi helpottaa ajatus, että riittää, kun etenet yhden askeleen kerrallaan. Jos tavoitteesi on esimerkiksi julkaista kappale digitaalisena suoratoistopalveluissa, otat selvää, mitä se vaatii ja missä järjestyksessä asiat kannattaa tehdä. Sitten vain yksinkertaisesti teet ne asiat yksi kerrallaan – miettimättä, kuinka paljon on vielä tekemättä. Lopulta olet tehnyt kaiken, ja kappaleesi on julkaistu. Saatat jopa huomata, että työ tuntuikin helpommalta kuin etukäteen olit kuvitellut.

7. Tee omaa juttuasi

Todennäköisesti sinulla on jokin tietty asia, jota tykkäät erityisesti tehdä musiikissa. Voit olla sanataituri tai melodiat syntyvät helposti. Jokin musiikkigenre puhuttelee sinua eniten.

 Muutama vuosi sitten opiskellessani musiikkituotantoa keskustelimme opettajien ja opiskeluryhmän kanssa tutkimuksesta, jonka mukaan eniten musiikkia kuluttavat 17-vuotiaat tytöt. Onko siis ihme, että suuret musiikkialan yritykset haluavat laittaa rahansa likoon sen tyyppiseen musiikkiin, jota mahdollisimman moni kuluttaa. Jos oma genresi on jotain ihan muuta, sitä ei kannata väkisin alkaa muuttaa vain sen vuoksi, että menestyisit musiikkialalla taloudellisesti. Kun teet omaa juttuasi ja nautit siitä, aivan varmasti löytyy niitä ihmisiä, jotka nauttivat juuri sinun tekemästäsi musiikista. Menestys tulee, jos on tullakseen, mutta joka tapauksessa olet tehnyt sitä, mistä tykkäät.

Luin jokin aika sitten Soundi-lehden artikkelin, joka siteerasi yhdysvaltalaiskitaristi Steve Vaita. Hän puki saman asian sanoiksi näin: ”Neuvoni on, että hylkää kaikki unelmasi menestyksestä. Unohda ne kokonaan. Unohda fantasiasi hurjasta suosiosta, koska ne voivat toteutua tai sitten eivät. Kun saat ainutlaatuisen inspiraation, joka sopii juuri sinulle, heittäydy siihen ehdoitta ja ilman tekosyitä välittömästi. Koska jos nautit luomisprosessista, nautit elämästä. Saatat nyt kysyä, että ’entäs tulevaisuuteni?’ No, arvaapa mitä tapahtuu, jos elät onnellista elämää juuri nyt? Tulevaisuus hoituu kuin itsestään.” Hyvin sanottu. 

Musiikkikadun Mari

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *