Vinyylilevy soittimessa

Mikä on Gramex ja mitä hyötyä siitä on artistille/muusikolle?

Mietitkö, mikä on Gramex ja mitä hyötyä sinulle siitä voisi olla? Kun olet aloittamassa uraasi artistina tai muusikkona, saatat olla hämmentynyt monista eri järjestöistä ja yhdistyksistä, joita musiikkialalla tulee vastaan. Tässä postauksessa 

  • saat perustiedot Gramexista, joka on yksi tärkeimmistä musiikin esittäjien etujärjestöistä, ja luettuasi
  • osaat kertoa muille, miksi Gramexilta pitää hankkia lupa äänitemusiikin käyttöön. 

Mikä on Gramex?

Kun aloitin omaa musiikkiuraani, olin ihmeissäni kaikista eri termeistä, joita musiikkalalla vilisi. Erilaisia yhdistyksiä ja järjestöjä tuntui olevan vaikka millä mitalla. Niiden tarkoitus sen sijaan ei ollut yhtään selvä. Erityisesti Teosto ja Gramex menivät ajatuksissani sekaisin. Molemmat myivät musiikinkäyttölupia, mitä ihmettä! 

Gramex on äänitetyn musiikin tekijänoikeusjärjestö. Se edustaa musiikin esittäjiä eli mm. muusikoita, laulusolisteja ja musiikkituottajia (kun taas Teosto lauluntekijöitä eli säveltäjiä ja sanoittajia). Gramex siis kerää tekijänoikeuskorvauksia ja myöntää lupia äänitemusiikin julkiseen käyttöön – on äänite sitten digitaalisessa muodossa tai fyysisenä levynä, tai vaikka muistitikulla. Korvaukset ovat palkkaa muusikoiden ja tuottajien tekemästä työstä.

Tekijänoikeuslaissa määritellään, millaiseen musiikin käyttöön tarvitaan lupa, ja Gramex auttaa musiikin käyttäjää hankkimaan luvan. Gramex-korvauksia kerätään mm. radioasemilta, taustamusiikkia käyttäviltä kaupoilta, ravintoloista ja laitoksista. Gramex välittää myös ulkomailta kerätyt korvaukset yli 30 maasta. Lue myös: Mikä on Teosto?

Alla olevassa kaaviossa selvennetään Teoston ja Gramexin eroa.

Infografiikassa kuvataan Teoston ja Gramexin eroja

Mikä on Gramexin hyöty artistille?

Kun esiinnyt äänitteellä (tai olet äänitteen taloudellinen tuottaja), sinun kannattaa liittyä Gramexin jäseneksi. Silloin saat sinulle kuuluvan korvauksen, kun äänitettä esitetään julkisesti. Julkista esittämistä on periaatteessa kaikki muu paitsi perhejuhlissa (häät, syntymäpäivät jne.) esitettävä musiikki. Korvausten maksamisen  lisäksi Gramex puolustaa taiteilijoiden ja tuottajien etua sekä rahoittaa musiikin edistämis- ja vientityötä. Gramexilla ei ole liittymis- tai jäsenmaksua – voit liittyä jäseneksi ilmaiseksi. Klikkaa tästä Gramexin ohjesivulle.  Kätevästä MyGramex-asiakasportaalista näkee tiedon kertyneistä korvauksista ja niiden maksuajankohdasta.

Mikä on Gramexin hyöty äänitemusiikin käyttäjälle?

Gramex auttaa äänitemusiikin käyttäjää hankkimaan tekijänoikeuslain vaatiman musiikinkäyttöluvan. Ilman Gramexia musiikin käyttäjä joutuisi kysymään luvan erikseen kaikkien käyttämiensä äänitteiden kaikilta muusikoilta ja tuottajilta ja maksamaan heille palkkiot. Luvan voi ostaa helposti osoitteesta musiikkiluvat.fi. Samalla hoituvat myös teostomaksut, jotka ohjataan lauluntekijöille. Lue Gramexin sivulta hyvä kuvaus tekijänoikeuksista. 

Esimerkki: Ruokaravintolan omistaja haluaa, että hänen ravintolassaan soi mukava, tunnelmaa luova musiikki äänitteeltä (tällä kertaa hän ei hankkinut muusikkoa tai bändiä esiintymään). Hän valitsee sopivan soittolistan ja laittaa musiikin kuulumaan ravintolan kaiuttimista. Sen sijaan, että hän olisi joutunut selvittämään kaikkien äänitteillä esiintyvien muusikoiden ja äänitteiden tuottajien yhteystiedot, kysymään tekijänoikeuslain vaatimat luvat ja maksamaan palkkiot, Gramex hoitaa tämän työn ravintolan omistajan puolesta.

Ihmisiä ruokailemassa ravintolassa.

Vinkkejä, miten kertoa Gramexin toiminnasta ihmettelijöille?

Joskus saattaa kuulla musiikkialaa tuntemattomilta ihmisiltä ‘sadattelua’ siitä, kuinka Gramex vie vain rahat, eikä siitä ole mitään hyötyä. Tässä vinkit, miten voit kertoa ihmettelijöille, mikä on Gramex ja mitä hyötyä siitä on.

  • Gramex toimii linkkinä musiikin käyttäjän ja musiikin ammattilaisten välillä.
  • Gramex auttaa tekijänoikeuslaissa määriteltyjen lupien hankkimisessa ja korvausten maksamisessa.
  • Musiikin käyttäjän ei tarvitse tehdä suurta määrää työtä selvittääkseen, kenelle pitää maksaa ja kuinka paljon.
  • Äänitteellä esiintyvät laulusolistit, muusikot ja äänitteiden tuottajat saavat työstään palkkansa näiden korvausten avulla.
  • Musiikin käyttö hyvin todennäköisesti luo tunnelmaa, parantaa asiakaskokemusta, luo viihtyvyyttä ja lisää myyntiä. Se, jos mikä, on arvokasta. 

Musiikkikadun Mari

Kerro kommenteissa, oletko jo Gramexin jäsen tai aiotko nyt liittyä? Kerro myös, mikä musiikkialalla askarruttaa – onko jokin kysymys, johon haluaisit vastauksen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *