Musiikin julkaiseminen suoratoistopalveluissa – Daizy Pinehill Band ja 5 askelta suoratoistojulkaisuun

Daizy Pinehill -bändi lavalla: viisi jäsentä poseeraa soittimineen värikkäässä keikkatunnelmassa. Etualalla kitaristi ja naislaulaja, taustalla rumpali, basisti ja toinen kitaristi. Taustalla bändin logo.

Musiikin nykyjulkaisemisen aakkosten opettelua tai miksei uudelleen opetteluakin

Hei, olen Jake Leppälä, 53-v., rumpali Daizy Pinehill Band – yhtyeessä ja musaholisti. Musiikkikadun järjestämän julkaisukurssin ”5 askelta suoratoistojulkaisuun” voisin alkaa, kuten terapiaistunnon, tunnustamalla, että minulla on musiikinteon ongelma. Tiedän, että monilla meillä vanhan liiton musahemmoilla on tämä ongelma. ”Enhän mä edes nää, mitä tuolla pienellä ruudulla lukee. Ai jaa, sitä voi zoomata isommaksi”, sanoo moni vanha stara. Olen harrastanut musiikkia eri bändeissä 1980-luvulta lähtien ja kolme viimeistä vuotta julkaissut viimein omaa musiikkia oman bändin kanssa. Musiikin tekeminen ja biisien julkaisu on nykyään ihan erilaista hommaa kuin aloitellessa 1980-luvulla. Silloin kun ei ollut edes internjettiä.

Äänitettiin korona-aikana studiossa levy vuonna 2022 ja sanoivat että nykyään julkaistaan musiikki suoratoistopalveluissa. Mikä se suoratoistokin on?

Tuli huomattua, että eihän meillä ollut mitään tietoa ja osaamista musiikin julkaisusta nykyisiä tietojärjestelmiä ja ohjelmia käyttäen. Bändin perusjuttuahan on treenata soittamista ja biisejä, niin että niitä soittaa jo unissaankin. Sehän on se musiikinteon idea, vai eikö muka ole? Kun 80-luvulla tehtiin demoja, meillä oli käytössä neliraitakasettinauhuri ja myöhemmin 90-luvulla oli jo digitaalitallennin, jolla pystyi tekemään omassa studiossa bändin demo-CD:n ja sitten sitä pystyi lähettämään keikkajärjestäjille, levy-yhtiöön ja kustantajille. No, sitten tuli internetti, spotifyit ja youtubet, ja me tiputtiin kärryiltä. 

Daizy Pinehill esiintyy Bar Loosessa: energinen laulaja etualalla punaisessa paidassa, taustalla kitaristi, basisti ja rumpali lavavalojen loisteessa.

Ensiaskeleet suoratoistojulkaisuun

Ilmoittauduin siis Musiikkikadun Marin järjestämälle musiikin suoratoistojulkaisemisen kurssille elokuussa 2024, jotta päästäisiin vähän edes kärryille, mitä tämä homma nykyään oikein on. Kurssilla sitten käytiin lävitse nykyaikaisen musiikkikappaleen julkaisuprosessia ja olihan siinä 10 ensimmäistä asiaa sitä vanhaa tuttua: Teosto-ja Gramex-ilmoitukset, masteroinnit, julkaisu- ja tuottajakoodit mutta sen jälkeen tulikin nämä digitaalisen jakelun käsitteet, jotka ovat olleet lähinnä hepreaa meikäläiselle. ”Eikös aggregaattori ole semmonen vehje, jolla saa sähköä keikalla kamoihin? Kerrankin oltiin keskellä metsää moottoripyöräkerhon bileissä ja siitä aggregaattorista loppui bensa kesken kaiken. Ai, se oli aggregaatti ja aggregaattori on palvelu suoratoistojulkaisua varten. Niitä toimii Suomessakin muutamia, ettei tarvitse edes englantia osata”. Joka tapauksessa minulla oli myös tarve tietää, miten eri tavoin nykyään voi musiikkia markkinoida ja jo se, että sai esittää jollekulle alan ihmiselle niitä omaa mieltä askarruttavia kysymyksiä, oli itselle tosi tärkeää. 

Albumin julkaisuun uutta näkökulmaa – kansikuvilla ja teksteillä lisää vetovoimaa

Olimme olleet Daizy Pinehill Bandin kanssa kesäkuussa 2024 jälleen studiossa ja äänittäneet kuusi uutta omaa biisiä edellisen studiosession neljän julkaisemattoman biisin seuraksi. Meillä oli siis jälleen albumillinen tavaraa miksattuna ja julkaistavana syksyllä 2024. Sain siis neuvoa kurssilla julkaisusuunnitelman ja artistiprofiilin tekemiseen eli tavoitteena ja opinnäytteenä olisi jonkun meidän biisimme julkaisu singlenä suoratoistopalveluissa. Ellei bändillä ole ennestään tuottajaa ja yhtiötä, joka nämä hommat hoitaa, niin uutena julkaisevana/tuntemattomana bändinä oltaisiinpa taas tuotettu musiikkia kankkulan kaivolle ja kuuroille korville. Jaa, tämähän olisikin hyvä nimi perustettavalle tuotantoyhtiölle. 

No joo, tämän lisäksi saatiin sellainenkin ahaa-elämys, että myös digitaaliseen suoratoistobiisiin voi tehdä näyttävän kansikuvan, joka itsessään voi jo herättää kuuntelijoiden mielenkiinnon. Aikoinaanhan musakaupan LP-levyjä plärätessä huomio kiinnittyi levynkansien perusteella joihinkin bändeihin kuten esimerkiksi Jethro Tulliin, jota piti sitten kuunnella ja levy ostaa pelkän levyn kansitaiteen perusteella. Lisäksi levynkannen tekstit ja sanoitukset olivat myös osa ostopäätöstä ja niinhän niitä voi lisätä myös suoratoistokappaleisiin. Eipä sitä oltu huomattu, että myös digitaalisiin musiikkikappaleisiin voi liittää mukaan tekstejä ja tietoja kuten ennen vanhaan LP- levyihin. 

 

No kirsikkana kakun päällä opittiin, että näitä tekstejä voi hyödyntää myös biisin markkinoinnissa mediaan ja eri kanaviin. Tämänkin voi näköjään tehdä niin, että on suuremmat mahdollisuudet saada soittolistat ja muut kiinnostumaan biiseistäsi. Suoratoistojulkaisun mahdolliset tulot tulevatkin siitä, että biisiä soitetaan eri suoratoistopalvelujen soittolistoilla, YouTubessa ja radiossa niin Suomessa kuin ulkomailla. Meikäläisen bändi Daizy Pinehill Band tekee musiikkia englannin kielellä, jolloin huomattiin, että mehän voimme lähettää biisejämme myös ulkomaisille soittolistoille. Ja kun moniin biiseihimme on alun perin tehty myös suomenkieliset sanat, voimme käyttää vanhoja pohjia ja julkaista biisit muutaman vuoden päästä suomenkielisenä. Jee, great, great!

Daizy Pinehill lavalla värikkäiden savukoneiden ja valojen keskellä: laulaja etualalla valkoisessa paidassa, taustalla basisti, rumpali ja kitaristi mustassa hatussa ja aurinkolaseissa.

Onnistuneen suoratoistojulkaisun opit ja haasteet

No miten meidän opinnäytebiisimme sitten kävi? Daizy Pinehill Band julkaisi biisin ”Life of mine” kurssin julkaisusuunnitelman mukaisesti 7.12. Sitä ennen biisi oli lähetetty kuukautta ennen aggregaattori-palveluun, jonka avulla kappaletta pystyi jo alkaa pitchaamaan ja lähettelemään soittolistoille ja radiokanaville ennen varsinaista julkaisupäivää. Saatiin myös singlen julkaisukeikka järjestettyä helsinkiläisessä ravintolassa samalle päivälle. ”Life of mine” pääsi joulukuun aikana soittolistoille Argentiinassa, Meksikossa, Belgiassa, Brasiliassa ja Portugalissa. Suomesta en oikeastaan oikein tiedä, onko biisi soinnut kotimaassa mutta yleisradiosta pyydettiin biisistä lähettämään se oikeassa muodossa, kun eivät he tee pelkällä nettilinkillä mitään. Tätäkään ei olisi aloitteleva tai välttämättä edes vanhan liiton musiikintekijä tiennyt, että missä muodossa ne kappaleet pitää nykyään eri kanaville toimittaa. Toivottavasti soittavat täällä Suomessakin sitä. Oli miten oli, nykyään on tuntemattoman bändin tai jopa entistenkin musiikintekijöiden yhä vaikeampi päästä esiin mediassa ja keikoilla. Osa ongelma varmasti on, että kyllä niitä omia tietojaan kannattaa jossain vaiheessa päivittää, jotta edes vähän selviäisi, miten tämän uuden digihömpän ja suoratoiston kanssa hommat toimii. Oppia ikä kaikki.

Kurssin jälkeen bändi on nyt julkaissut yhteensä kolme uutta singleä. Daizy Pinehill Bandin seuraava single ”Rocking Blues” julkaistaan YLE:n Jyrki Koskensepän miksaamana kesäkuun 7. päivä. 

Lisätietoja Life of mine- biisistä ja Daizy Pinehill Band -yhtyeestä:

Life of mine  (Säv./San. Jake Leppälä, Arr. Daizy Pinehill Band)

Promoteksti: Miltä tuntuu, kun et näe tai kuule sinulle läheisintä ihmistä? Entä miltä tuntuu, kun sinua ei nähdä tai kuulla? Laulu kuvaa maailmaa, jossa sinun ja ihmisten välillä on muuri, jonka läpi ei nähdä, miltä toisesta henkilöstä tuntuu.

Life of mine (YouTube)

Life of mine (Spotify)

Artistiprofiili Spotifyissa

Scroll to Top
Yksityisyys

Musiikkikatu käyttää evästeitä parantaakseen käyttäjäkokemusta. Klikkaamalla Ok hyväksyt evästeiden käytön.